Regionalne

Świąteczne potrawy z orientalnymi produktami

Informacja prasowa
Poznań, 18 grudnia 2017

Już za kilka dni będziemy świętować Boże Narodzenie. Jakie potrawy w tym roku będą królować na naszych stołach? W ten magiczny czas warto zaskoczyć swoich bliskich, podając w pierwszy lub drugi dzień Świąt dania z dodatkiem smacznych i aromatycznych orientalnych składników.

Receptą na udane Święta Bożego Narodzenia są między innymi pyszne dania, których zapach unosi się w całym domu. Przygotowując świąteczne menu warto połączyć tradycyjne potrawy z wyrazistymi oraz aromatycznymi produktami prosto z kuchni Bliskiego Wschodu. Harissa to orientalna, gęsta pasta z papryczek chilli, która idealnie podkreśli smak polskich dań. Musicie jej spróbować.

Indyk na puree ziemniaczanym z ostrą pastą harissa
Składniki:
 1 łyżka pasty harissa marki Jasmeen
 2 piersi z indyka
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 czerwona cebula
 garść posiekanej kolendry
 wyciśnięty sok z połowy cytryny
 ½ kostki masła
 6 łyżek ciepłego mleka
 ½ kg ziemniaków
 sól i pieprz
 6 liści świeżej pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 25 minut. Przez ten czas myjemy piersi z indyka i kroimy je w średniej wielkości kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę, harissę oraz sok z cytryny. Następnie wrzucamy pokrojonego indyka, którego doprawiamy pieprzem i solą. Całość smażymy około 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec smażenia do patelni wsypujemy posiekaną kolendrę. Następnie ugotowane ziemniaki odcedzamy i dodajemy do nich masło, mleko, sól, pieprz, a następnie dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, aż do powstania jednolitej masy. Puree ziemniaczane układamy na talerzu, a na nim układamy kawałki usmażonego indyka. Potrawę dekorujemy świeżymi liśćmi pietruszki.

Smacznego!

Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

święta, Boże Narodzenie, wigilja, #święta #BożeNarodzenie #wigilja

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy