Regionalne

Żurek wielkanocny nie jedno ma imię

Informacja prasowa

16 marca 2015 r.

Żurek nie jedno ma imię

Żurek to tradycyjna polska potrawa, serwowana podczas Świąt Wielkanocnych. Przygotowany na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, o lekko kwaśnym smaku, stał się nieodzownym elementem każdej Wielkanocy. Podawany
z jajkiem lub kiełbasą gości na naszych stołach nie tylko w Wielkanoc. W ofercie firmy SyS znajdziemy pyszny i tradycyjny żurek z serii Dania Babci Zosi, który przyrządzimy w zaledwie 25 minut.

Król Wielkanocy ? żurek w różnych wydaniach

Nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pysznego żurku. Chociaż każdy kulinarny region ma swój koloryt, to w okresie świątecznym w każdym domu zawsze króluje właśnie ta zupa, choć w różnych odmianach. Na Śląsku żurek na boczku i kiełbasie, z dodatkiem ziemniaków, z odrobiną cebuli, majeranku i czosnku, zabielany śmietaną, podawany z jajkiem oraz chlebem i masłem. Z kolei na Podkarpaciu spotkać można żurek z twarogiem lub fasolą. Wszędzie, nie ważne z jakimi dodatkami, podawany na eleganckich talerzach, bądź w specjalnych bochenkach chleba, znika w kilka minut.

Tradycyjny żurek według Babci Zosi

Dla smakoszy tej polskiej potrawy, którzy nie mają czasu na jej przygotowanie, firma SyS ma w zanadrzu tradycyjny polski żurek z serii Dania Babci Zosi. Wystarczy torebkę z warzywami wsypać do 750 ml (trzy szklanki) zimnej wody, dodać łyżkę masła lub oleju i gotować przez 20 minut. Z kolei mieszankę z przyprawami, dołączoną do opakowania, należy dokładnie wymieszać w szklance zimnej wody i dodać do zupy. Wszystko gotujemy jeszcze 5 minut. Żurek najlepiej smakuje, gdy do każdej porcji dodamy łyżkę kwaśnej śmietany. Dla tych, którzy lubią ostrzejsze wydanie żurku, polecamy wersję z łyżeczką chrzanu. Na koniec dodajemy ugotowane na twardo jajko. I gotowe.

Majeranek ? idealna przyprawa do świątecznych dań

Podczas przygotowywania świątecznych potraw z pewnością w żadnej kuchni nie może zabraknąć suszonego majeranku. Ta charakterystyczna w smaku i aromacie przyprawa wzbogaci smak ulubionych wielkanocnych potraw. Będzie doskonałym dodatkiem, przede wszystkim do żurku. Majeranek firmy SyS nada również niepowtarzalnego charakteru pieczeniom i mięsom duszonym. Będzie niezastąpiony do pieczonego schabu czy boczku. Idealnie pasuje do kaczki z jabłkami czy pieczonego kurczaka. Podkreśli również smak przyrządzanych podczas świąt flaków.

Informacja o produkcie

Żurek z serii Dania Babci Zosi
Tradycyjna rozgrzewająca i pożywna zupa, idealna na zimowe obiady i niezastąpiona w święta Wielkanocne.

Składniki:
warzywa suszone 45% (ziemniak, marchew, cebula, czosnek), mąka żytnia (min. 12%), mleko w proszku odtłuszczone, kwas: suszony kwas mlekowy, sól, ekstrakt drożdżowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny.
Masa netto: 75 g
Sugerowana cena: 4,99 zł

Majeranek suszony firmy SyS
Przyprawa o niezwykłym smaku i aromacie.

Masa netto: 15 g
Sugerowana cena: 1,89 zł

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys SyS_DaniaBabciZosi__urek

SyS_DaniaBabciZosi_zupa__urek

SyS_DaniaBabciZosi_zurek

SyS_majeranek-suszony

Similar Posts