Nestlé otwiera pierwsze centrum badawcze w Japonii

Firma Nestlé otwiera dziś pierwsze centrum badawcze w Japonii. Centrum, będące częścią struktury Naukowo-Badawczej Nestlé (Nestlé Science and Research) w Szwajcarii, mieści się na Uniwersytecie Tokijskim i koncentrować się będzie na kluczowych badaniach w dziedzinie żywienia i zdrowia. Współpracę między Firmą Nestlé a Uniwersytetem Tokijskim wzmocni realizowany wspólnie program badawczy “Food for Life”, czyli „Żywność dla Życia”. Informacje o realizacji programu podał Junichi Hamada, rektor Uniwersytetu Tokijskiego, oraz Peter van Bladeren, stojący na czele Nestlé Science and Research. Rozpocznie się on 1 czerwca 2009 roku i będzie koncentrować się na badaniu nowych aspektów związanych ze zdrowiem i odżywianiem w XXI wieku, takich jak zdrowe starzenie się, ze szczególnym zwróceniem uwagi na mobilność oraz zdolności kognitywne. Poprzez dzielenie się wiedzą i doświadczeniem, badania te stanowić będą bazę dla opracowywania nowych produktów, które przyniosą korzyści zdrowotne zarówno konsumentom w Japonii jak i na całym świecie. Firma Nestlé zobowiązała się przeznaczyć minimum 900 000 CHF na działania prowadzone przez najbliższe trzy lata, które obejmują także ufundowanie katedry uniwersyteckiej. Współpraca w dziedzinie badań będzie także obejmować tymczasowe oddelegowanie do Japonii naukowców z Centrum Badawczego Nestlé w Lozannie. Nestlé to pierwsza firma z branży żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia spoza Azji, która brać będzie udział w programie akademickim prowadzonym na Uniwersytecie Tokijskim. Rozpoczęta właśnie współpraca Nestlé z Uniwersytetem Tokijskim wzmacnia jeszcze zaangażowanie firmy w rozwój badań nad żywieniem w Japonii. Od prawie 20 lat Nestlé Nutrition Council działający w Japonii rozbudowuje krajową sieć badawczą, zapewniając stypendia oraz wsparcie dla obiecujących naukowców i badaczy w dziedzinie dietetyki i odżywiania. Firma Nestlé jest obecna w Japonii od 1913 roku. Dziś, Nestlé Japan posiada trzy fabryki i oferuje portfolio marek, którego podstawą są: kawy, czekolada, odżywki oraz żywność dla zwierząt. Globalna sieć badawczo-rozwojowa Firmy Nestlé składa się z 27 centrów badawczych, rozwojowych i technologicznych, w których pracuje około 5 000 osób. Wewnętrzne innowacje Firmy Nestlé są realizowane zarówno poprzez inicjatywy w partnerstwie ze znanymi firmami jak i współpracę z 300 zewnętrznymi jednostkami badawczymi, w tym z uniwersytetami.  
Źródło Nestlé Polska S.A.. Dostarczył netPR.pl
Authors
Top