Felietoniści bardzo Kulturalni

Felietony Grzegorza Gortata i Karola Okrasy w serwisie Kultura Wirtualnej Polski.   Karol Okrasa „Kulturalnie i kulinarnie”. „Życie codzienne dwupłciowych u schyłku XX wieku” według Grzegorza Gortata. Serwis Kultura (kultura.wp.pl) otwiera nowy dział – Felietony.  „Od początku założyliśmy, że serwis kultura.wp.pl będzie miejscem dla internautów spragnionych wiadomości prawdziwie kulturalnych. Staramy się przybliżać użytkownikom dokonania ludzi sztuki; osób uznanych i tych, które są dopiero na początku swojej drogi artystycznej. Aby wzbogacić naszą ofertę włączyliśmy właśnie do Kultury nowy dział, Felietony. Nawiązaliśmy współpracę ze znaną osobowością telewizyjną – Karolem Okrasą, który w cyklu ‘Kulturalnie i kulinarnie’ będzie pisał o szeroko pojętej kulturze konsumpcji oraz z Grzegorzem Gortatem, który pod szyldem ‘Życie codzienne dwupłciowych u schyłku XX wieku’ spróbuje pobudzić naszą wyobraźnię i pokazać, jak pozostawione po nas ‘znaki czasu’ będą interpretowane za 1000 lat. – mówi Małgorzata Skrobecka, Redaktor Prowadzący Serwis Kultura – W planach mamy uruchomienie, w ramach działu Felietony, ‘Śpiewnika uczuć bliskoznacznych’. Nazwiska artystki, która ów słownik stworzy, nie możemy jednak w tej chwili zdradzić.”  Wirtualna Polska jest pierwszym i jak dotąd jedynym portalem internetowym, który uruchomił serwis WWW poświęcony szeroko pojętej kulturze. Pod adresem kultura.wp.pl prezentowane są relacje z ważnych wydarzeń artystycznych, zapowiedzi koncertów, wystaw, festiwali, wernisaży, sylwetki twórców. Portal przedstawia też przewodnik po miastach – ich historię w pigułce, opis najważniejszych zabytków oraz zaznacza, na co warto w nich zwrócić szczególną uwagę. Użytkownicy znajdą tu również wiadomości kulturalne, wywiady z artystami, galerie zdjęć, repertuar teatrów, oper. Nowością jest dział „Domy aukcyjne”, ze wskazaniami dzieł sztuki, które w najbliższym czasie będzie można nabyć w drodze licytacji.  Grzegorz Gortat – absolwent Uniwersytetu Warszawskiego, anglista, pisarz, tłumacz literatury angielskiej. Autor powieści „Cel”, „Świt Kambriddów”, „Cień Kwapry” (cykl fantasy o alternatywnym świecie Kambriddów utrzymany w konwencji starotestamentowej sagi), „Patron” (próba ukazania mitu faustowskiego w realiach współczesnej Warszawy). Zainteresowania pozaliterackie: historia – głównie starożytne cywilizacje, plastyka, podróże, sport (sztuki walki). Karol Okrasa – kucharz i osobowość telewizyjna. Absolwent Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wielką przygodę kulinarną rozpoczął w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie. Od 11 lat pracuje w Hotelu Bristol, pełniąc obecnie stanowisko Szefa Kuchni. W 2005 roku został laureatem nagrody „Oskar Kulinarny” w kategorii osobowość kulinarna, a w 2007 r. otrzymał nagrodę HERMES 2007 w kategorii osobowość gastronomii. W TVP1 prowadzi kulinarny program „Kuchnia z Okrasą”. Jest autorem książki „Gotuj z Okrasą” zawierającej 105 autorskich przepisów. Współpracuje ze Stowarzyszeniami Szefów Kuchni.   Serwis Kultura  
Źródło Wirtualna Polska SA. Dostarczył netPR.pl
Authors

Related posts

Top